söndag 16 oktober 2011

Kära fjortonåriga skitunge.

Du är en självcentrerad skitstövel, ditt liv är inte så hårt som du inbillar dig.
Ta vara på dina vänner, du vet att du inte kommer hålla någon vidare kontakt med dem för du suger på sådant. Gör dina läxor, seriöst hur svårt kan det vara att plugga in femton tyskaglosor? Nog för att jag är lite stolt över hur du lyckades fuska till dig ett VG i tyska men kom ihåg att du aldrig hade klarat ens godkänt om du inte hade haft din vän. Passa på att använda alla fula ord du kan i tid och otid för efter nians skolavslutning kommer det aldrig mer stå ”sug getkuk” i din skolbok. Du kommer, trots ditt bättre vetande, sakna det. Låt mamma gnälla på att du svär som en knekt, hon kommer få en ordentlig dotter ändå ska du se.
Lyssna på din mor när hon säger att du inte får pierca dig i läppen, tungan, ögonbrynet och allt vad du vill, förrän du är arton. Till dess har du hunnit ångra dig kan jag lova.
Tro det eller ej men du kommer faktiskt lära dig att prata med folk du inte känner. Du kommer bli så bra på det att folk kommer få skavsår i öronen, typ.
Det är okej att vara ledsen men det är inte så illa som du tror. Hela ditt liv är inte förstört men sluta analysera så mycket, det gör dig bara olycklig.
Det kommer komma kvällar då du vill skrika dig hes i kudden, gör det. Det skadar inte, det leder till smärre syrebrist, huvudvärk och sedan kommer du sova som om ingenting hade hänt.
Alla dina mardrömmar kommer avta, inte försvinna men du ska se att de intensiva perioderna kommer allt mer sällan.
Dina ensamma nätter kommer inte alltid vara ensamma men var beredd på att kärlek inte är vad du vill att den ska vara. Sätt hårt mot hårt från början och låt ingen styra dig. Ta dig istället lite extra tid för din familj och dina vänner. Alla kommer inte finnas hos dig förevigt.
Tro det eller ej men du kommer övervinna din stora rädsla och familjen kommer skaffa hund. När du väl bestämmer dig går det fort. En annan chock är att du kommer börja jobba på Ica, det vet jag att du inte väntade dig. Håll fast vid fotograferandet och skrivande, en dag kommer det bli något av det ska du se.
Kom ihåg att klädhögar på golvet leder till silverfisks invasion. Efter några hysteriska sammanbrott kommer du lära dig att slå ihjäl dem med en flugsmällare så du ser ju att ditt liv kommer ordna sig.

Du är stark och bra på många sätt. Du kommer nog aldrig sluta vara hård mot dig själv men kom ihåg att även belöna så reder det sig ändå. Ta itu med dina rädslor så fort du kan, det skulle spara en hel del energi. Som sagt, när du väl bestämmer dig går det fort!1 kommentar: